De norske fotballklubbene solgte spillere for 251 millioner kroner

De norske fotballklubbene solgte spillere for 251 millioner kroner

Spillersalg og penger fra UEFA har reddet økonomien for de norske toppklubbene de siste årene.

Uten spillersalgene ville toppklubbene hatt et underskudd på 800 millioner kroner de siste åtte årene.

– Norge har i økende grad utmerket seg som en eksportliga de siste årene, sier en analyse revisjonsselskapet Deloitte.

I rapporten «Eliteseriebarometeret» har Deloitte gjennomgått økonomien til klubbene i Eliteserien i samarbeid med Norsk Toppfotball.

Strømsgodset oppnådde det største nettobidraget fra salg av spillere i perioden 2014-2016, går det frem av rapporten, som viser at klubben netto dro inn 87 millioner kroner på spillersalg i denne perioden. Blant dem var Martin Ødegaard, som ble solgt i 2015. Det året tjente Strømsgodset netto 30 millioner på spillersalg.

Færre klubber i trøbbel

Det generelle bildet er at økonomien er bedre i klubbene. Antallet klubber som har svak økonomi er redusert fra syv til to klubber de siste årene.

– Gjennomsnittelig egenkapitalandel i Eliteserien har økt fra 21 % i 2014 til 33 % i 2016, blant annet på grunn av spilleeksport, står det i rapporten.

Tallen demonstrerer klart hvordan spillersalg har reddet klubbøkonomien. I fjor ville Eliteliga-klubbene hatt et underskudd på 70 millioner kroner uten spillersalg.

For hele perioden fra 2009 til 2016, ville underskuddet vært på 824 millioner kroner.

Heldigvis reddet spillersalg hele regnestykket. Gevinsten på spillersalg i denne perioden var på 869 millioner kroner, slik at totalen ble et lite overskudd på 45 millioner kroner.

Stor interesse

Norge er en liten serie målt i inntekter og antall tilskuere, men relativt sett ser det ikke så mørkt ut. I forhold til innbyggertallet er den norske publikuminteressen nest høyest i Europa.

I snitt var det 7.300 tilskuere på de norske kampene i fjor, mens Sverige – som er dobbelt så stort – ikke har stort flere. Også Danmark ligger på omtrent det nivået i antall tilskuere på kampene.

Svak inntektsvekst

Totalt sett har det vært svært lite inntektsvekst i Eliteserien fra 2009 til 2016. Totalt har inntektene økt fra 1.331 til 1.358 millioner kroner, eller fattige to prosent.

Billettsalg og reklameinntekter har falt, mens det har vært sterk vekst fra medieinntekter og sponsorer.

Sunnmøringene tar mest

En analyse av klubbenes pris viser at sunnmøringene – ikke overraskende – klarer å ta mest fra tilskuerne. Ålesund hadde i snitt 148 kroner i inntekt per tilskuer, foran Haugesund på 139 kroner.

På bunn ligger Odd (72 kroner) og Sogndal med 57 kroner per tilskuere. Snittet er 107 kroner per tilskuer.
Skuffende resultater i europacupene gjorde at inntektene fra UEFA falt fra 92 millioner i 2015 til 43 millioner kroner i fjor.

Denne artikkelen ble opprinnelig publisert på Nettavisen 9.06.17.

Skrevet av Deloitte Se alle poster fra denne forfatteren →

Deloitte AS er DTTLs medlemsfirma i Norge. Deloitte er verdens største leverandør av profesjonelle tjenester innen revisjon, rådgivning og advokattjenester.