Eiendomsutviklere har mye å hente på avgiftsplanlegging

Eiendomsutviklere har mye å hente på avgiftsplanlegging

Å bygge først og planlegge etterpå er åpenbart feil rekkefølge. Så hvorfor gjør mange eiendomsutviklere akkurat det når det gjelder avgiftsplanlegging?

– Mange som jobber med eiendomsutvikling har kompetanse på bygg og fokus på det byggtekniske, men er – til vår store forundring – ikke så opptatt av dette med avgifter og momsproblematikk, sier Erlend Øen, partner og advokat hos Deloitte Bergen.

Forundret, for god planlegging for merverdiavgift i tidlig fase kan gi store gevinster videre i prosjektet. Motsatt vil avgifter kunne utgjøre 25 % av totalkostnader dersom man ikke gjør grep i planleggingsfasen.

– Det handler rett og slett om god planlegging og prosjektledelse, sier Øen.

Fire faser med muligheter

At god planlegging er viktig er en selvfølge. Men så var det praksis da.

De fleste større eiendomsprosjekter har fire faser.

Den første er planleggingsfasen. Deretter har du anleggsperioden, der det bygges. Så bruk av bygget, og til slutt eventuelt overdragelse.

– I alle fasene er det grep man kan ta som er hensiktsmessige for å redusere avgiftsbelastningen, sier Øen.

I anleggsfasen kan det handle om infrastruktur, og i bruksfasen kan alt fra hvordan man innreder til utleie få betydning. Og selvfølgelig er avgiftsplanlegging viktig ved håndtering av transaksjoner som fisjon, fusjon og overdragelser.

Fasene henger sammen, og det handler om å planlegge for de rette tingene – i riktig fase, forteller advokaten.

– Dette er et komplekst felt. Samtidig er det mye å hente, og et par stikkord om struktur i tidlig fase kan gjøre stor forskjell. Derfor er det så rart at så mange ikke planlegger tidlig nok, de tar ikke grep før i tolvte time.

Og tolvte time kan være for sent.

– Mange får problemer og kostnader som kunne vært unngått ved bedre planlegging. Det blir fort veldig mye «armer og bein» dersom man skal begynne å tenke avgiftsproblematikk mot slutten av prosjektet.

Lag en robust struktur

Øen er spesialisert innen indirekte skatt/avgiftsrett og arbeidsrett, og har lang erfaring med å bistå offentlige og private klienter innen MVA og annen forretningsjuridisk bistand. Sammen med kollega Eirik Bjørhusdal skal han holde frokostseminaret «Eiendomsprosjekter – MVA-forhold i prosjektplanlegging» i Bergen 27. oktober.

Seminaret vil ha fokus på organisering av eiendomsprosjekter, ulike MVA-løsninger for næring/bolig og transaksjoner. De to advokatene vil vise løsninger for å redusere kostnader og risiko knyttet til MVA, og gi nyttige innspill til egen-evaluering av MVA-status i prosjekter.

– Det viktige er å lage en selskapsstruktur som er både robust og fleksibel, og tåler det man ikke kan planlegge for.

Fleksiblitet viktig framover

For planer endrer seg, uforutsette hendelser skjer.

– Si at du bygger et stort næringsbygg ment for utleie. Men i løpet av byggefasen har en av leietakerne ombestemt seg, nå ønsker de å kjøpe en seksjon. Dersom du ikke har tatt høyde for en slik eventualitet kan det bli svært likviditetskrevende, for å si det mildt, sier Øen.

– Man har ikke kontroll på alt. Men man har kontroll over selskapsstruktur, og man bør forsøke å lage en struktur som tar høyde for uforutsette hendelser.

Fra Bergenskontoret ser advokaten også mørke skyer i norsk økonomi, mange bedrifter på Vestlandet rammes av nedgangen i norsk økonomi.

– Det er usikre tider, og ting endrer seg fort. Fleksibilitet i organisasjonen vil være et viktig konkurransefortrinn framover, sier Øen.

Først publisert på E24.no.

Skrevet av Erlend Øen Se alle poster fra denne forfatteren →

Erlend er advokat og partner i Deloitte Advokatfirma ved avdelingen i Bergen. Han er spesialisert innen indirekte skatt / avgiftsrett og arbeidsrett. Han bistår både offentlige og private klienter innen MVA, arbeidsrett og annen forretningsjuridisk bistand, også prosedyre. eoen@deloitte.no +47 971 80 599

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *