Lothepus får skattesmell på Farmen-premien

Lothepus får skattesmell på Farmen-premien

Mens «vanlige» folk er fritatt skatteplikt på premier de vinner i reality-show, er regelen en annen for kjendiser.

«Gevinster og premier som vinnes av kjendiser som deltar i realityprogrammer, konkurranser eller lignende, vil som hovedregel være skattepliktige som lønn eller virksomhetsinntekt», heter det i en helt fersk uttalelse på Skatteetatens nettsider.

Regelverket har vært gjeldende i flere tiår.

– Det har eksistert siden lenge før «Farmen kjendis» var påtenkt. Men tolkningen er nå presisert i og med at kjendis-reality med premier er noe nytt, forklarer advokat Finn Eide i Deloitte Advokatfirma til VG.

Det er ifølge skatteloven skattefritak for premier i forbindelse med «offentlig tilgjengelige tiltak arrangert av massemedier», som en realityserie. Men hvis det aktuelle tiltaket kun er åpent for spesielt inviterte kjendiser, er det ikke å betrakte som et offentlig tilgjengelig tiltak.

Advokat Eide opplyser at premiemottageren da ender opp med om lag 50 prosent skatt, marginalt.

– Det er nok leit både for sponsoren og vinneren. Sistnevnte har jo ikke mottatt penger, så det kan bli nødvendig enten å selge premien eller ta opp et lån på halvparten av verdien for å betale skatten, sier Eide.

Frem til og med 2016, altså inkludert den selvangivelsen man skal levere i år, har skattemyndighetene mulighet til å endre ligningen så langt som 10 år tilbake i tid.

– Viser det seg at skatteyteren har gitt ufullstendige opplysninger, kan vedkommende bli ilagt tilleggsskatt på 30 til 60 prosent. Fra 2017 er dette forandret til å gjelde fem år tilbake, opplyser Eide.

– Er det ikke spesielt at kjendiser som vinner «Farmen» må skatte, mens «vanlige» folk ikke trenger det?

– Alt bunner i dette med at arrangementet skal være offentlig tilgjengelig. Og er det ikke tilgjengelig for andre enn kjendiser, så er regelen klar.

Denne artikkelen ble opprinnelig publisert på VG nett, 14.02.17

Skrevet av Deloitte Se alle poster fra denne forfatteren →

Deloitte AS er DTTLs medlemsfirma i Norge. Deloitte er verdens største leverandør av profesjonelle tjenester innen revisjon, rådgivning og advokattjenester.