Verdens heteste lærested?

Verdens heteste lærested?

– Jeg vurderte først en av de mer tradisjonelle Ivy League-skolene som Harvard eller MIT, men da jeg skjønte hva Singularity University tilbød, var jeg ikke i tvil om hvor jeg skulle.

Det sier en entusiastisk Anders Lier, tidligere konsernsjef i Enoro og Cap Gemini-topp i Norge (og nå styregrossist og oppstartshjelper). Han var på et “punkt i min karriere hvor jeg trengte påfyll”.

Sommeren 2016 deltok han på Singularity Universitys såkalte executive program. Et ukesprogram hovedsakelig rettet mot toppledere i privat, offentlig og frivillig sektor. Han er dermed en av svært få nordmenn som har deltatt på det om kan kalles Silicon Valleys eget universitet, sammen med blant annet Isabelle Ringnes og Anita Schjøll Brede, som begge har deltatt på stedets sommerskole.

Etablert av NASA

Singularity University (SU) er teknisk sett ikke et universitet, som i en offentlig registrert utdannelseinstitusjon, men et privateid kommersielt selskap som driver med kursing og utdannelse. Selskapet ble etablert på NASAs forskningslaboratorium i 2008 av fysikeren Peter Diamandis og forfatteren og fremtidsforskeren Ray Kurzweil. Det tilbyr i dag en serie programmer, hvorav ukeskurset og tre­måneders-programmet er de to best kjente.

Sommerkurset, “for idealister og gründere” kalles Global Solutions Program og har fokus, satt på spissen, på å “redde verden” med teknologi.

Selve ordet singularity kan bety ulike ting, og brukes både i matematikk og fysikk, men universitetet er oppkalt etter det som kalles “teknologisk singularity”. Uten noen god norsk oversettelse av ordet betyr det mer eller mindre vippepunktet der maskiner er blitt smartere enn mennesker.

Kunstig intelligens vil på den måten, ganske raskt, lage nye kunstige intelligenser og utvikle tekniske muligheter vi knapt kan ane i dag. Kurzweil beskrev dette i en bok i 2006. Fra der og ut, mener han, vil den teknologiske utviklingen “ta av” og gå stadig raskere, i stedet for å bare utvikle seg relativt sakte og lineært som den har gjort til nå.

Begrepet eksponentiell teknologi er en viktig del av dette. Det klassiske eksempel er datakapasiteten til samme pris dobles hvert annet år.

Kostbart kurstilbud

Et ukesopphold koster 14.000 dollar, det vil si vel 117.000 kroner. Den skyhøye prisen har høstet kritikk, kombinert med at det ikke er noe konkret pensum eller avgangsdiplom. Noen anklager derfor studiet for å være litt mye luft og keiserens nye klær og vel overoptimistisk “tech-frelst”. En annen kritikk er at det tenker for langt frem og mer på verden etter 2030, enn hva som skal skje fra nå frem til 2030.

Lier er ikke blant kritikerne. Hans opplevelse var ensidig positiv.

– Man kan naturligvis si det er helt crazy dyrt med 14.000 dollar, men det koster ikke særlig mye mindre å gå på Ivy League-kurs heller. Innenfor lederutviklingskurs i USA er dette markedspris. Men tenk heller på hva du får igjen. Det er uomtvistelig det beste stedet i verden å lære om eksponentiell teknologi, påstår Lier.

Bytter forelesere flere ganger i året

– Skolebøker innen teknologi er utdatert den dagen de trykkes. På Singularity gir de kunnskap om det aller siste innen teknologi fra verdens ledende eksperter. Dette ga meg både nyttig kunnskap og verdifullt nettverk, sier han.

Som en følge av oppholdet har Lier sluttet i corporate-jobben og etablert seg som impact investor. Det vil si at han nå investerer i tech-startups som har til hensikt å skape en bedre verden basert på eksponentiell teknologi.Han har nylig opprettet et fond sammen med investor Tharald Nustad som konsentrerer seg om kunstig intelligens.

– Jeg ønsket å bruke min tid til noe som er bra for samfunnet og miljøet, sier Lier.

Han er også tatt opp i SU-stifteren Diamandis sitt nettverk av investorer, Abundance 360. Ifølge Lier teller nettverket 200 håndplukkede personer, hvorav kun han og Alexander Hagerup er norske. For tiden jobber nettverket med en start-up i New York som skal ta talegjenkjenning inn i et nytt felt.

Oppstartsbedrifter og impact-investorer er nettopp noe av det skolen har håpet å oppnå, ifølge en av foreleserne, John Hagel III. Hagel er leder for Deloittes tenketank, Center for the Edge som samarbeider med SU.

– Det er ikke som et vanlig universitet med professorer som sitter 30-40-50 år i sine stillinger. På Singularity evaluerer vi hvem som skal undervise hver sjette måned. Det tas stadig inn nye folk. Fellesnevneren er at de kjenner sitt felt enormt godt og kan si noe om utviklingen fremover, forklarer Hagel til Kapital.

Bruker ny teknologi

– SU skal hjelpe ledelsen i privat og offentlig sektor å ta i bruk ny teknologi og forstå måten teknologien endrer seg på, ikke minst når bransjer og teknologiserer interagerer og raskt forbedrer hverandre, sier han.

– Vel så viktig som selve undervisningen er klassen. Vi er bevisst på å aldri plassere konkurrenter i samme gruppe, slik at folk kan snakke sammen fritt på tvers av bransjer.

Nå er altså singulariteten kommet til Skandinavia, i form av et nylig opprettet brohode i Danmark.

– Vi håper det snart blir aktuelt med en egen avdeling også i Norge. Vi begynte vår globale ekspansjon bare for to år siden, og er i startfasen. Vi har hatt god norsk deltagelse på våre kurs, så langt, men ikke så høy som fra Sverige og Danmark, skriver PR-sjef Diane Murphy ved Singularity University i en epost til Kapital.

Norges nærmeste avdeling, SingularityU Danmark (ordet universitet er i Europa beskyttet av de krediterte universitetene) drives av Laila Pawlak, som i mange år har drevet gründerinkubatoren Dare2. Hun har selv deltatt på SU.

–Var det verdt den høye prisen?

– The best money I ever spent, svarer Pawlak – men vi håper jo kursene vi nå arrangerer i Skandinavia vil gjøre det lettere tilgjengelig for andre.

En av de norske som har deltatt er Anita Schjøll Brede. Hun driver i dag Iris AI, et gründerselskap innen kunstig intelligens og forskningspublikasjon. Sommeren 2016 fulgte Isabelle Ringnes. Hun er tidligere Schibsted-trainee med ledertrening fra The New School i New York. Ringnes kom inn på SU fordi hun vant den første norske opptaksprøve-konkurransen til sommeroppholdet i Global Solutions Program.

– Jeg hadde lenge hørt om Singularity University på mine favoritt tech-podcaster i New York. Men det var ikke før jeg så Anita Schjøll Brede stå på scenen før meg på Oslo Innovation Week at jeg fikk øynene opp for det. Tidligere hadde jeg alltid tenkt at det var uoppnåelig, forteller Ringnes, som er datter av eiendomsmannen Christian Ringnes.

I 2016 var hun en av 80 deltagere fra hele verden. Blant foredragsholderne trekker hun spesielt frem Peter Diamondis, Raymond McCauley og Pascal Finette. Hun forteller at klassen blant annet fikk teste IBMs kunstige intelligens, Watson, bygge sin egen Virtual Reality-verden, eksperimentere med 3D printing, laserprinting og roboter.

En læringsreise

Ringnes er full av lovord om opplegget.

– Kurset er den beste personlige og faglige læringsreisen jeg noensinne har hatt. I en svært intens periode lærer man fra flere av verdens fremste eksperter på eksponentielle teknologier og blir inspirert til å se hvordan man kan benytte dem til å løse verdens største problemer, sier hun og fortsetter:

– I tillegg treffer man fantastiske mennesker fra hele verden og bygger en slags familie som man vil få glede av resten av livet. På et personlig nivå blir man utfordret til å tenke stort og utenfor boksen og tørre å ha ambisjoner. For en nordmann oppdratt i trygge omgivelser ble det et vendepunkt, sier hun.

I mars i år droppet hun utsikten til fast jobb i konsern til fordel for å drive egne prosjekter innen tech og jobbe med å enten få til ny teknologi eller skape debatt og entusiasme rundt det. Hun driver nå TENK: Tech-nettverket for kvinner, jobber som digital leder for #HunSpanderer, produserer podcasten 20-30 og holder foredrag.

– Til tross for at jeg ikke er teknolog, er teknologi min største lidenskap. Jeg vil gjerne inspirere flere til å bruke det for å gjøre en positiv forskjell i verden. Mange lar seg skremme av den raske utviklingen. Jeg tror det er viktig at vi som samfunn er opplyste på hva den reelt sett byr på og hvilken påvirkning vi vil la det ha på oss i fremtiden, sier hun. Hun sier det var “skummelt å gi slipp på en lovende og trygg jobb i Schibsted”, særlig når hun trivdes godt.

–Men jeg har aldri hatt så mye å gjøre eller kjent meg så glad som nå, konkluderer hun.

Digital gründing

Det som fikk henne gjennom opptaksnåløyet, var en oppfinnelse som analyser matinntak på personnivå og kobler dataene fra dette til å finne måter å bekjempe fedme som folkehelseproblem. En av årets to norske deltagere, Endre Olsvik Elvestad, er ingeniørstudent i datateknikk og har gründet SignLab AI. Tegnspråk er først stopp, og siktemålet er å bruke kunstig intelligens til å skape raskere læring.

– Teknologien gjør det mulig for alle mennesker å få det som en gang i tiden var forbeholdt de aller færreste. I dag har mange av oss samme tilgang til informasjon som USAs president en gang hadde, sier han.

Han gleder seg til å lære digital-gründing av de beste.

– Vi er gode på gründerskap i Norge, men Silicon Valley er i særklasse. Det er noe med å være i den gryta som har skapt mange av de instrumentene vi bruker til daglig. Singularity er en inkarnasjon av flere års løsninger dyrket frem i Silicon Valley, fra første generasjonen av tech, som Intel, til andregenerasjonen som Apple, Microsoft og Yahoo, og tredje generasjon som Facebook og Google. Det er en egen stemning der. I stedet for å tenke “dette kan sikkert selge bra i Norge”, oppfordres man til å tenke “dette kan ta over og kanskje forandre hele verden.” Jeg gleder meg til å jobbe med ideen hele sommeren, og få et nettverk som kan hjelpe oss nå det store målet – en digital lærer til hvert eneste menneske i hele verden.

Denne artikkelen stod opprinnelig på trykk i Kapital 25.05.17

Skrevet av Deloitte Se alle poster fra denne forfatteren →

Deloitte AS er DTTLs medlemsfirma i Norge. Deloitte er verdens største leverandør av profesjonelle tjenester innen revisjon, rådgivning og advokattjenester.