Sony snurrer i gang vinylproduksjonen

Sony snurrer i gang vinylproduksjonen

 LP-en er formatet som nekter å dø. CD og strømming førte riktignok til en svikt i vinylsalget, men nå er etterspørselen er på full fart oppover igjen.

Det tar Sony konsekvensen av. En fabrikk sørøst for Tokyo vil presse fersk Sony-vinyl innen mars neste år, skriver BBC torsdag.

Sony må selv ta på seg en stor del av skylden for at vinylen nærmest var borte fra markedet i en årrekke. Sony og Philips var de to store aktørene som utviklet CD-formatet, som dominerte platesalget fram til datafiler og strømmetjenester overtok.

Nå mener mange at CD-formatet er stein dødt. Men sjarmen ved å finne fram en LP-plate, med sitt store cover og knitring fra stiften, har aldri blitt glemt. I tillegg har nye generasjoner oppdaget vinylplatens gleder.

Hifi-entusiaster vil fortelle med stor overbevisning at lyden fra en CD aldri kan måle seg med en velpresset LP. En annen faktor er at det å spille en LP tar litt tid. Man må høre på sporene i den rekkefølgen artisten mente de skulle høres, og det krever litt innsats å spille plata.

Større enn strømming

Midt på 1970-tallet produserte Sony nesten 200 millioner vinylplater i året, skriver The Guardian. Men håndverket hadde nesten gått i glemmeboken, og Sony har nå måttet finne fram til eldre ingeniører for å dra i gang plateproduksjonen igjen. Grepet var helt nødvendig siden Japans eneste vinylpresser, Toyokasei, ikke klarte å lage nok plater til å møte etterspørselen.

I år ventes vinyl-omsetningen å nå en milliard dollar. Samtidig fortsetter CD-salget og digital nedlasting å falle, ifølge tall fra konsulentselskapet Deloitte. I Storbritannia genererer vinylsalg mer penger enn strømming.

Sony har foreløpig ikke opplyst hvilke artister de vil gi ut i vinylformat, men selskapet har en enorm artiststall som blant annet inkluderer Adele, Bruce Springsteen, Chainsmokers, Christina Aguilera, Foo Fighters, John Mayer, Justin Timberlake og Usher.

Denne artikkelen stod opprinnelig på trykk hos TV2.no, 30.06.17

Skrevet av Deloitte Se alle poster fra denne forfatteren →

Deloitte AS er DTTLs medlemsfirma i Norge. Deloitte er verdens største leverandør av profesjonelle tjenester innen revisjon, rådgivning og advokattjenester.

Få bedre innsikt

Få bedre innsikt

Hold deg oppdatert på nyhetene som påvirker deg og din bedrift! Klikk på knappen under for å melde deg på nyhetsbrevet vårt.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This