Storbritannias folkeavstemning om EU-medlemsskap

Storbritannias folkeavstemning om EU-medlemsskap

Torsdag 23. juni stemmer Storbritannias innbyggere  om sitt EU-medlemsskap.  Forrige folkeavstemning tok sted i 1975 og endte med et overveldende flertall for medlemsskap i det europeiske økonomiske fellesskap.

I 1975 gikk debatten om det frie marked. Siden dengang har EU vokst fra 9 til 28 medlemsland og skapt en felles valuta. Eurokrisen har sørget for en tettere integrering gjennom initiativer som den Europeiske finanspolitiske pakt og Den europeiske stabilitetsmekanismen (ESM).

Den nåværende debatten i forkant av folkeavstemningen dreier seg om det frie markedet og levekostnader på samme måte som i 1975, men favner bredere. Særlig spørsmål rundt sikkerhet, grenser og fri flyt av mennesker åpenbarer seg som store debatter.

I 1975 så britiske borgere til Tysklands stabile og trygge økonomi i vurderingen av medlemsskap. I dag er eurosonen fortsatt preget av resesjon og store tilstrømminger av flyktninger, og EU er på bakbena. Samtidig er Storbritannia mer stabilt, både økonomisk og politisk.

Britiske velgere har alltid vært blant de mer EU-skeptiske i Europa, selv om flere har vært støttet et medlemsskap, fremfor å gå ut av den. Siden 1977 har i gjennomsnitt 47 prosent av britene støttet medlemsskap og 40 prosent har ønsket seg ut av EU, med 12 prosent usikre.

 

Les hele innlegget på Monday Briefing, bloggen til Deloittes sjeføkonom Ian Stewart.

 

Skrevet av Deloitte Se alle poster fra denne forfatteren →

Deloitte AS er DTTLs medlemsfirma i Norge. Deloitte er verdens største leverandør av profesjonelle tjenester innen revisjon, rådgivning og advokattjenester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *